//

”Mellan välbehag och obehag”

Årets mottagare av Carl-Axel Valéns konststipendium, Ellen Ehk Åkesson, visar med Wonderland skogens mystik och gör det i materialen brons, glas och keramik. 

Trakten ser:
Wonderland, utställning, Ellen Ehk Åkesson, Eskilstuna konstmuseum, 22 oktober 2022 till 29 januari 2023. 

Åkesson har Småland som bas men världen som arbetsfält. Att det centrala verket The River är ett samarbete med ljudkonstnären Jan Carleklevs och hans komposition The Unknown Forest och att det verket i sin tur förhåller sig till tystnad ligger helt i linje med att gestalta skogens mystik. Det finns ett talesätt om att tyska turister är helt överväldigade av den småländska skogen och åker dit för att lyssna på tystnaden. Jag har hört det många gånger då jag har släkt i Småland som dessutom köpt en sommarstuga i skogen i samma kommun som de bor.

The River och The Unknown Forest, keramik, gummi och ljudverk i fin samklang.

Total tystnad är dock outhärdlig. I skogen finns en mängd ljud som vi hör när vi väl skäpt sinnet och väntat ut den brusande hinnans störande närvaros försvinnande. När jag sitter här i rummet, passande målat i mörka färger för att med ljus hjälpa oss att fokusera på verken, tänker jag på ett filosofiskt problem. Det om när ett träd faller i skogen. Carleklev verkar ha förstärkt eller framkallat ljud från skogen som blir allt mer organiska ju fler loopar man följer med i. Mina hjärtslag synkas och det gör att utställningen påverkar mig fysiskt på ett sätt som är ovanligt. Det är verk i en och samma helhet och de skapar tillsammans ett rum. Men jag bjuds inte in till att handfast skapa – jag bjuds in till att påverkas via fler än ett sinne. Multimodalt.

Symbiosis och Night tree.

I juryns motivering står: ”Hon träffar den exakta balansen mellan välbehag och obehag, mellan det sorgesamma och det lustfyllda. Där, i Ellen Ehk Åkessons landskap, vill vi få vandra.” Precis så. 

Ellen Ehk Åkesson bor och verkar i Pukeberg. Hon har en masterexamen i keramik från HDK. Hon finns representerad i Nationalmuseums, Röhsska museets och Statens konstråds samlingar. År 2019 tilldelades hon som första mottagare Ulrica Hydman Vallien-stipendiet. 

Läs Traktens tidigare artikel om Konst i skogen –  skogen som konst. Och se en film om Kultur i natur. 

Foto: Erling Persson

Erling Persson

Erling Persson är utbildad litteraturvetare, kulturvetare, förlagsredaktör och journalist. Efter 14 år i mediebranschen, till största del som redigerare, redaktör och nattchef, jobbar han nu som bibliotekarie. Han har varit med i Poetry slam-SM 2007 och 2009.