//

Från Torshälla med träd som barn ser dem

Torshällabon Niklas Mulari har skapat träd utifrån barnteckningar. I ett av museets mindre rum kan man stiga in i denna barnteckning, fint ljudsatt med sus och fågelkvitter. 

Trakten ser:
Niklas Mulari och Svenskt barnbildarkiv, Skogen, Eskilstuna konstmuseum, 17 februari till 7 maj.

På en skärm rullar en 26 minuter lång slinga med teckningar från  Svenskt barnbildarkiv – insamlade för att hjälpa forskaren Ola (Engelmark) med synpunkter på den skog som kommer att finnas när de är vuxna. Och det är stundtals mörkt och märkt av klimatkris. Men också hoppfull om ett skogens status quo.

Kliv in i en gestaltning av det vanligaste motivet i barnteckningar. Foto: Oksana Verkhola

Lite bildspråk från några av mellanstadiebarnen som skickat in teckningar på temat under 2022.

Det var en gång en stad som heter Tilted towers som blev bombad. Många dog förutom jag, en överlevare, men jag hade ingen mat och vattnet var smutsigt så jag dog.
Ludvig
Jag har ritat en skog från år 2050. Klimatförändringar har gjort att solen är så varm och allt så torrt, så det börjar brinna i träden. Ekorren som bodde i trädet försökte fly och flytta till ett annat träd.
Akash
För mig betyder skogen ett ställe mn kan gå till för att ta det lugnt och höra hur fåglarna kvittrar.
Ida

Läs mer om kopplingar mellan skog och konst och utställningar som behandlat temat.

Erling Persson

Erling Persson är utbildad litteraturvetare, kulturvetare, förlagsredaktör och journalist. Efter 14 år i mediebranschen, till största del som redigerare, redaktör och nattchef, jobbar han nu som bibliotekarie. Han har varit med i Poetry slam-SM 2007 och 2009.