Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /data/a/4/a49e0ae0-cd07-4079-9623-1e1f04bfed29/trakten.nu/public_html/wp-content/themes/fox/inc/admin/import.php on line 298
” Jag uttrycker mig nog ganska kortfattat” – Trakten
/////

” Jag uttrycker mig nog ganska kortfattat”

Mats skriver texter till ett av sina band, ”Slaktkniv”.

Mats Pettersborg kammade hem förstapriset i skrivartävlingen ”Sörmlands fetaste haiku”. Mats har nyligen flyttat till Eskilstuna men har rötterna i Flen, och repar fortfarande med de Flensbaserade banden ”Slaktkniv” och ”Autonom”.

Berätta lite om ditt skrivande!

– Jag arbetade som skribent på några musiktidningar under 90-talet, då upptäckte jag hur roligt det är att skriva. Jag uttrycker mig nog ganska kortfattat. Dels beror det nog på att jag är så som person. Dels för att jag är uppvuxen i en ganska ointellektuell miljö. Typisk arbetarklass, 70-tal med ensamstående mamma och socbidrag.

För övrigt blev jag nyss utgiven i en antologi där jag skrivit om min uppväxt. Antologin heter ”Hur luktar det på Volvo? Och andra noveller om arbete, klass och bakgrund”. Finns att hämta gratis på ABF Eskilstuna!

”Utsugare” är en låttext från början, eller?

– Jo, jag började spela punk när jag var 13 år, 1982, och gjorde det under några år. Sedan blev det även pop och rock och så vidare. För några år sedan bestämde jag mig för att dra ihop ett punkband igen. Då började jag skriva texter på riktigt. Jag tänkte att det skulle vara haiku-inspirerat. Men i punken ligger också att man gärna skriver väldigt rakt, utan omskrivningar. En titel som sätter ämnet och sedan korta formuleringar kring detta.

Jag försöker koka ner texterna till något slags essens. Markörer som är fragment av en helhet, en idé. Men som folk kan känna igen. Ofta tänker jag att det är bara jag som förstår vad jag menar. På så sätt känns det som en fin bekräftelse att få ett pris av er!

Inte alltid så glassigt. Foto: Johan Eriksson.

Vad handlar ”Utsugare” om?

– Om man ska analysera, så går texten tillbaka till mina studier i statsvetenskap. Där talade man om en pågående brain drain från småstad till storstad. Just runt Sörmland finns det många städer som fångar upp de som studerar vidare – Stockholm, Uppsala, Linköping, Örebro. Kvar blir statarnas barn som ska gneta på i det tysta och vara nöjda med att inte synas. Och som till slut likt någon med en ny form av Stockholmssyndrom sätter en ära i att inte synas och höras. Och som dessutom bor i landets fulaste stad – Flen!

Varifrån kommer det här mörkret, problemen som vissa delar av Sörmland dras med?

– Vi har mycket tung gammal industri i Sörmland och låg utbildningsnivå. Därav att vi också under många år haft flest gravida som röker. Samt att vi ofta har haft högst arbetslöshet i landet. Det är också relativt hög kriminalitet i länet jämfört med andra. Sammantaget skapar det en känsla av ångest, av att sitta fast ganska precis som de gamla statarna måste ha känt. För i teorin kan vi alla förverkliga oss själva och våra drömmar. Men om inte drömmarna finns där?

>> Läs texten ”Utsugare” och andra bidrag inskickade till ”Sörmlands fetaste Haiku”

9 ställen du inte bör missa

Det kanske framgår att downtown Flen inte riktigt är med på Mats topplista över besöksmål i trakten. Men här kommer nio andra sköna ställen, varav några som nog ligger under radarn för de flesta:

Eskilstuna stadsmuseum: gratis och barnvänligt även för de minsta. Det finns något för alla åldrar där samt ett trevligt fik. Sommartid är det mycket fint att sitta vid vattnet och ta en kaffe med bulle!

Eskilstuna konstmuseum: högklassig konst från olika tider. Konsten byts dessutom ut ganska ofta vilket gör att man bör komma med jämna mellanrum.

Militärmuseet Malmahed i Malmköping (bakom vårdcentralen) är en liten men mycket intressant utställning för oss sörmlänningar om en viktig del i vår historia.

Bilmuseet i Sparreholm är ett ganska litet men också det ett intressant museum med fler fina bilar än man kan tro.

Mäktiga Stora Sundby. Foto: Holger.Ellgaard

Stora Sundby slott och café är värt ett besök sommartid även om man inte får gå in i slottet. Det är verkligen ett sagoslott som bör ses!

Och Gripsholms slott så klart, med det fina slottet samt den enorma konstsamlingen, ett måste!

Finska hembageriet – har en ruffig fabriksoutlet där det finns riktigt fint och nyttigt matbröd samt även syltmunkar och annat. Allt färskt!

Suomitupa, Torshälla

Finska butiken Suomitupa i Torshälla är värt en utflykt. Är beläget i ett industriområde i Torshälla och är inte helt enkelt att hitta. Även här en ruffig miljö men trevligt när man kommer in i butiken. Känns som att gå på pensionärsträff litegrann. Även här finns fint bröd men man bör framförallt prova deras knackkorv som de säljer per kilo. Fantastiskt gott!

Precis i början av Närjeholmevägen vid Blomsterlandet i Eskilstuna så finns den mest fantastiska privattomt där en 50-talsnostalgiker har byggt upp en gammal bensinstation och mycket annat. Här brukar jag promenera förbi. Är dock inget officiellt utflyktsmål, men smyg gärna förbi – och akta er för hunden!

Johan Eriksson

Jag är frilansande journalist, författare och redaktör. Skriver regelbundet krönikor och reportage i tidningen Sörmlandsbygden. Vid sidan av har jag ett litet förlag, Widegrens, tillsammans med familjen och några kollegor.