Krocktestdockor – sista ledaren

Vi skriver slutminuter i Traktenhistorien. Eller månader. Kaffet kallnar i botten av muggen. Orken tryter. Vi rundar av ett projekt, innan det tar kål på oss.

Innan du säger ”åh, nej”, betänk alla möten, allt skapande. I skrivande stund 840 artiklar på sajten, som öppnade i augusti 2020. Vi har registrerat bortåt 90 medskapare men publicerat runt hundrafemtio andra människor och intervjuat mängder. Vi säger själva mest bara ”tack” och ”oj”.

Kulturtidskriften Trakten grundades av Johan W Eriksson och mig. Och har gjorts av flensbor, vingåkrare, strängnästa och andra skriftställare. Vi tyckte att något behövdes som knöt ihop de sörmländska kommunerna och hjälpte folk till fler kulturella möten. Men kultur är dåligt på det där med gränser. Snart hade vi både läsare och skribenter i hela landet. Bra, fler möten!

Temat för vårt sista nummer är förstås möten, eller ”möten & krockar”. Den formuleringen öppnar för fler tolkningsmöjligheter. Öppna spjäll har varit grundtanken med våra temanummer. Tolka temat som fan läser bibeln eller hur du vill. Trakten är platsen där man får vara och göra vad man vill. En sån trakt är bra att bo i. Och det gör vi ju. Du får leva och verka fritt. Kanske vill du starta en webbtidning och skriva nåt som ingen annan gör? Kanske vill du testa saker. Blir det möten eller krockar?

Vad är vi, om inte krocktestdockor? Foto: Lothar Shaack.

I vårt sista nummer återkommer många gamla kompisar men det blir också nya möten. Birger Schlaug var med från början, nu hjälper han oss att skotta igen gropen vi grävde. Andersson och Höök skaldar en sista vers för Traktens räkning. MC Frölund och Anna Florengrim berättar om musikmöten. Johan och jag har intervjuat författare; Klara Grede, Sven Olov Karlsson och Marie Sälmark. Paulstam och Myhreld kör korseld och kommenterar varandras essäer. Persson och Flygare bidrar med flera artiklar var. Sol och Jan-Ewert skriver novell.

Vad är vi väl, om inte krocktestdockor? Vi vrider om nyckeln och ser hur det går. Det blir nåt. En kulturtidskrift, ett nätverk, en massa nya kontakter. Kanske skaver vi lacken av framvagnen och visst händer det att vi dunkar skallen i ratten. Men vi testade och det var kul. Nu är det din tur!

Axel Hellby

Skribent, lärare och författare, sedan hösten 2020 Traktens chefredaktör.