Blås i din basun, ledare #8

I Uppenbarelseboken blir det tyst i en halvtimme. Nåt lamm bryter ett sigill och det tystar tydligen de himmelska körerna. Efter det får sju änglar varsin basun. Den första knakelibraklåten släpper lös eld, hagel och blod. Sen blir det värre.

Ljud är det bästa och det värsta. Vår tid är besatt av ljud; poddar och ljudböcker dominerar. Joe Rogan kan med sin podd – där han letar efter sårskorpor att pilla bort ihop med knarkliberaler och manlighetens offerkoftor – bli en av världens mest inflytelserika röster. En självutnämnd ängel som blåser i sin basun för allt vad hans cannabisfyllda lungor orkar.

En inbunden kvalitetsroman, som recenseras på kultursidorna, kan idag räkna med att sälja 500 ex. Samtidigt är ljudbokspubliken större, och ägnar fler timmar per månad åt böcker, än vad litteraturen åtnjutit på länge. Streamad musik har demokratiserat tillgången på både stora hittar och den smalaste indiepop.

Ljud och oljud, men var kommer tystnaden in?

Kanske inte alls? Eller så väntar den i slutet på allt vårt larmande. Tills dess kan vi avnjuta goda samtal, vacker musik, opassande kroppsläten, smeksamma viskningar och mycket annat.

Trakten #8 följer tidsandan och bjuder på essäer och reportage, ljudklipp och musikvideor på tema LJUD. Lyssna på en blugrasshälsning från Stallarholmens Bengt Sjöberg, specialinspelad för oss; Angelina Pavanellis nya musikvideo; ljudboksklipp från Robert Åsbacka och Marie Sälmark; Erling Persson smackar på med metal, liksom Oskar Lindh; Anna Höök pratar och poddar ihop med Ulla Solsmo; Jenny Andersson har läst in en rimsaga. Och Karin Flygare vill handla en vinare i tystnad!

Plus en massa annat, allt läs- och lyssningsvärt!


Bild ovan: illustration till Uppenbarelseboken, av den andra basunen.

Den förste blåste i sin basun. Då kom hagel och eld, blandat med blod, och slog ner på jorden, och en tredjedel av jorden brändes av, och en tredjedel av träden brann upp, och allt grönt gräs brann upp. Uppenbarelseboken 8:7

Axel Hellby

Skribent, lärare och författare, sedan hösten 2020 Traktens chefredaktör.