Försvunnen ”rullande diskbänk”

Mitt första möte med järnvägsknuten Katrineholm, natten mellan åren 2006 och 2007, visade sig bli till något som liknade en urban skröna. Jag skulle jobba nyårsdagen och åkte därför från Skåne till Västerås redan under nyårets natt. Det var ganska kallt men finkostymen var av svart ull, från mitt favoritmärke Bläck. Jag klev av för att byta tåg. Där stod jag på perrongen och kunde se staden, Stortorget och Sörmlands sparbank baksida. Jag fick titta på det där länge. Till slut ringde jag trafikupplysningen och uppgav tågnumret. Och fick till svar: ”det fanns här nyss men nu har det försvunnit. Jag kan inte längre se tåget på skärmen”.

Den natten skulle jag alltså åka ett tåg som inte fanns. Försvunnet. X2000 var förvisso av rostfritt stål, kallades “rullande diskbänken” i folkmun, och blänkte som silver men det kunde väl inte vara ett riktigt silvertåg jag bokat biljett till?

Jag började tänka på lokaltidningen som någon slags räddning. På den här tiden fanns det nattredaktioner och en gång när jag blivit strandad i Eskilstuna hade jag hälsat på Kuriren där för att värma mig och få lite kaffe – fördelen med att ha pressleg. (Och faktiskt den enda gången jag behövt visa det.) Skulle jag nödgas kasta skam och kutym över bord igen för en stunds värme? Och hur länge skulle jag behöva bli kvar här? I en småstad på slätten ganska lik den jag rest ifrån.

I luren hörde jag en ny röst som sa: ”jag måste starta om systemet.” Och sedan efter en stunds nervös väntan dök tåget upp: först digitalt på en skärm, ”nu ser jag det”, sedan med ett nummer i ett trafikledningssystem, på en informationsskylt vid en perrong, på spåret och till slut vid perrongen. Jag klev på. Insåg att jag inte sett någonting av staden under min långa väntan. Och undrade om det egentligen fanns något att se. Jag hann tänka: ”hit kommer jag nog aldrig mer”. Sedan stängdes vagnsdörren. Den 1 april 2019 öppnades en annan dörr. Till en tom lägenhet med en madrass på golvet. Nu har jag bott här i 1327 (kultur)nätter. 


Vill du räkna ut hur många dagar det är mellan två datum kan du använda den här tjänsten.

Erling Persson

Erling Persson är utbildad litteraturvetare, kulturvetare, förlagsredaktör och journalist. Efter 14 år i mediebranschen, till största del som redigerare, redaktör och nattchef, jobbar han nu som bibliotekarie. Han har varit med i Poetry slam-SM 2007 och 2009.