Lök och frat, ledare #4

Bellman klagade på att han inte fick annat att äta i Mariefred, än “pannkaka, lök och frat”. Men Sörmland är med rätta en stolt matregion. Här finns ypperliga råvaror och gott hantverk, vackra miljöer att äta i och många tillfällen att fira maten och drycken. Allt det där är Stolt mat i Sörmland och Sörmlands matkluster bäst på att lyfta och hylla.

Mat & sånt i Flen, en kväll i November. På Glassfabriken kan man tjäna sitt levebröd, på Träffpunkten äta sitt korvbröd och på Mozzarella dricka sin bärs.

När Trakten tar sig an temat “mat & sånt” är det för att servera allt det andra. Missförstå oss inte: Vi älskar att smörsteka en gösfilé från Långhalsen och bjuda på lite lokalt bökad Linderöd. Men vi vet ju att de flesta måltider är av enklare slag och ändå lika livsavgörande. 

Så, vårt buffébord kanske innehåller en eller annan glimt av det allra godaste, men vi vill också smaka på varmkorv i snålblåsten, svälja ner en för stor sked gröt utan sylt och känna lukten från ett foderkök. Vilken är matens roll i våra liv? Den frågan smörvänder vi och lägger fram på en bädd av bildspråk och pikant gestaltning. 

Till förrätt kanske en poetisk kafébetraktelse, signerad Birk Andersson, kan passa? Eller en intervju med Sörmlands mesta matinfluerare Olivia Wiik? Prova båda! Och lägg till en skopa barnbokstips med mattema, av Agnes Lindholm.

Karin Flygares litterära grötkrönika kanske blir din huvudrätt. Eller så sätter du tänderna i Jenny Harrysons intervju med Maria Printz. Och naturligtvis måste vi rekommendera Patrick Björcks reportage om den märkvärdiga Stjärnhovstryffeln, liksom Oksana Verkholas fotoreportage om snabbmat.

Ingen efterrätt, direkt, men Robert Åsbackas minnen från foderköket är bland det bästa vi nånsin bjudit på, ingen garnering behövs där! Inte heller Christoffer Anderssons essä Fat camp kan kallas sötsak. Tunga portioner, kanske rundar du av med en dikt av Sirpa Blind? Plats kvar i efterrättsmagen? Vad sägs om Erling Perssons videoparfait? 

För att inte drabbas av paltkoma sparar vi några fina matlådor till kommande veckor. Intervjuer, reportage, recensioner och mycket mer serveras ur vår digitala foodtruck. Varsågoda och välkomna åter!

Axel Hellby

Skribent, lärare och författare, sedan hösten 2020 Traktens chefredaktör.