///

Storyspot fångar bygdens berättelser

Hembygdsrörelsen har alltid berättat, historierna sitter i hembygdsgårdarnas virke och finns med i samtalen mellan medlemmarna. Södermanlands hembygdsförbunds Jennie Fornedal skriver om nästa steg i det som både är rörelsens arbete och passion.

Man kan inte fortsätta som vanligt i all evinnerlig framtid. Äntligen har det delvis utmanande arbetet med att sätta upp, underhålla och byta ut torpskyltar runt om i våra hembygder fått ett mer lättarbetat alternativ. Eller i alla fall ett komplement.

Berättat har vi alltid gjort i hembygdsrörelsen, på berättarkvällar, i årsskrifter, på hemsidorna och i Bygdeband. När bandspelaren kom i var mans hand begav vi oss ut och gjorde intervjuer. Med de smarta telefonernas intåg blev det dags för nästa steg. Vi lär oss att spela in ljudberättelser och koppla dem till en plats i appen Storyspot.

En högst mänsklig berättelse digitaliseras, bevaras och delas med ny teknik. Foto: Jennie Fornedal

Storyspot samlar berättelser av alla möjliga slag som man kan lyssna på när och var man vill. Hembygdsrörelsens främsta paradgren är just att koppla sina berättelser till platser i hembygden. Därför är vi många som är taggade att bli bättre på detta nya arbetssätt. Det som är extra roligt med Storyspot är att alla som vill, kan använda appen. Alla kan lyssna, alla kan bidra och berätta om just ”sina” särskilda platser. Tillsammans kan vi fylla våra bygder – eller hela trakten – med berättelser.

För oss som gått kurs eller varit med på workshop, har det svåraste i detta nya äventyr varit att finna modet att publicera. Att skapa en berättelse, spela in den med sin mobiltelefon och fixa konto i Storyspot är inte så svårt. Att vara nöjd med sin egen insats är betydligt svårare. Därför hoppas vi att fler vill vara med och berätta om sin trakt, både på egen hand och med sin närmaste hembygdsförening. Fler som liksom undertecknad tycker att detta är superkul och till och med har svårt att sluta. Nu planerar jag att göra en Storyspot om min nya favoritplats från Coronasommaren 2020 – Utsikten vid Kalkbrottet i Österåker.

Där bröt man den malm som skickades till Köping via den nu nedmonterade linbanan. Under utsikten breder hela det imponerande dagbrottet ut sig, Öljarens vattenlinje syns bra mycket högre än brottets botten och här finns korgarna som i början av årtusendet utgjorde en del av världens längsta konstutställning.

Jennies tips: så kommer du igång

Jennie Fornedal

Jennie Fornedal är hembygdskonsulent för Region Sörmland, sedan länge en eldsjäl inom den sörmländska hembygdsrörelsen och chefredaktör för tidskriften Dymlingen.